طراحی صنعتی

ما در این مقاله قصد داریم تا 10 مورد از برترین نرم افزارهای طراحی صنعتی را معرفی کنیم و به پاسخ این پرسش مهم که بهترین نرم افزار برای انجام این کار کدام است بپردازیم.

طراحی صنعتی چیست؟

طراحی صنعتی به فرآیند طراحی محصولات قابل ساخت و استفاده در صنعت گفته می شود. هر چیزی که شما خرید می کنید، از بطری آب گرفته تا تخت خوابی که در آن استراحت می کنید حاصل یک فرآیند طراحی صنعتی است که بر اساس نیازها ، حس زیبایی شناسی و بودجه شما طراحی می شود و تاریخچه این کار به عصر سنگی بر می گردد.

طراحی صنعتی

بهترین نرم افزار طراحی صنعتی کدام است؟

بهترین نرم افزار طراحی صنعتی بر اساس قیمت ، قابلیت های مختلف نرم افزار مورد نظر برای طراحی ، میزان کاربر پسند بودن و دیگر پارامترها تعیین می شود که ما در این متن به معرفی اجمالی 10 مورد از مهمترین نرم افزارهای طراحی صنعتی موجود در بازار می پردازیم.

معرفی 10 مورد از برترین نرم افزارهای طراحی صنعتی

1 . نرم افزار طراحی صنعتی کتیا CATIA

CATIA مخفف کلمات (Computer Aided Three-dimensional Interactive Application) است. کتیا یک نرم افزار تجاری کامل برای زمینه های مختلف طراحی صنعتی CAD (طراحی) ، CAM (ساخت) و CAE (آنالیز) بوده که توسط شرکت فرانسوی Dassault Systems توسعه داده شده است و به طور گسترده در سطح جهان و نیز ایران مورد استفاده قرار می گیرد.

این نرم افزار دارای حدود 100 محیط عمومی و تخصصی است که هر کدام در حوزه مشخصی از صنایع مانند خودروسازی، هوافضا، کشتی سازی، قالب سازی و … کاربرد دارند. در ایران شرکت های فراوانی از جمله گروه های زیرمجموعه شرکت بزرگ مپنا، خودروسازی های سایپا، ایران خودرو، بهمن خودرو، توربین سازان خاورمیانه، توربوتک و … هستند که از این نرم افزار استفاده می کنند و بدلیل فراگیر بودن استفاده از این نرم افزار در صنایع داخلی دعوت می کنیم تا بر شناخت و یادگیری خود نسبت به این نرم افزار بیافزایید.

2 . نرم افزار NX

NX نیز یک نرم افزار تقریبا کامل در هر سه زمینه CAD/CAM/CAE بوده که توسط شرکت Siemens توسعه داده شده است. به NX کلمه Unigraphics نیز گفته می شود زیرا در سال 2001 Unigraphics با SDRC I-DEAS ادغام شد و محصول NX شکل گرفت.

برخی از شرکت های توربین سازی و تجهیزات دوار که در صنایع نفت و نیروگاهی مشغول به فعالیت هستند مانند مپنا، توربوتک و… از این نرم افزار نیز استفاده می کنند. در کنار قابلیت های فنی بالا در طراحی و ساخت و تولید توسط این نرم افزار علت دیگر رو آوردن این شرکت های داخلی به استفاده از این نرم افزار را می توان واردات بعضی تجهیزات مانند توربین از شرکت های زیرمجموعه زیمنس آلمان دانست.

3 . نرم افزار Solid Edge

Solid Edge یک نرم افزار پارامتریک سه بعدی CAD برای مدل سازی ، مونتاژ و تهیه نقشه های سه نما جهت ساخت است. این نرم افزار ابتدا توسط شرکت امریکایی Intergraph تولید شد سپس توسط شرکت Siemens مورد توجه قرار گرفت و بکار گرفته شد. طوریکه بعد از آن این نرم افزار با نام Siemens Solid Edge شناخته می شود. این نرم افزار در دو نسخه معمولی و اختصاصی وجود دارد. در نسخه های پیشرفته این نرم افزار قابلیت هایی نظیر تحلیل CAE و شبیه سازی مهندسی نیز وجود دارد.

4 . نرم افزار SolidWorks

چهارمین مورد از 10 نرم افزار برتر طراحی که معرفی می کنیم سالیدورک است. Solid Works نرم افزاری برای مدل سازی سه بعدی ، مونتاژ ، تهیه نقشه سه نما ، ورق کاری ، جوشکاری و طراحی سطوح است. برای استفاده از قابلیت های مهندسی معکوس و ماشینکاری با این نرم افزار پلاگین هایی جانبی مانند SolidCam وجود دارند که با تهیه آنها و نصب بر روی نرم افزار می توانید از این قابلیت ها استفاده کنید. یکی از مزایای سالیدورکس داشتن محیط کاربری ساده و روان است که طراحان به خوبی با آن ارتباط برقرار می کنند و همچنین سرعت عملکرد کاربران در این نرم افزار بالا است. نرم افزار سالیدورکس سازگاری خوبی با نرم افزارهای دیگر صنعت ماشینکاری نظیر پاورمیل Powermill ، مسترکم MasterCam و همچنین نرم افزارهای تحلیلی مانند Ansys ، Adams و… دارد.

5 . نرم افزار Rhinoceros 3D

Rhinoceros 3D یک نرم افزار تقریبا کامل برای CAD و CAM و نیز نمونه سازی سریع است که توسط Robert McNeel توسعه داده شده است. این نرم افزار دارای ابزارها و پلاگین های قوی برای طراحی المان های خاص است. دستورات و ابزارهای قوی این نرم افزار توانایی بالایی را در طراحی در اختیار کاربران قرار می دهد. طوریکه علاوه بر مهندسی طراحی صنعتی در مهندسی معماری و … نیز کاربرد خوبی دارد.

یکی از پلاگین های کاربردی این نرم افزار پلاگین ماتریکس Matrix است که به خودی خود یک نرم افزار است. این پلاگین قابلیت های قوی در طرحی جواهرآلات در اختیار طراحان قرار می دهد تا با استفاده از آن به طراحی المان های سه بعدی خاص و پیچیده بپردازند.

6 . نرم افزار Autodesk Inventor

Autodesk Inventor محصول شرکت آمریکایی Autodesk بوده و قابلیت های زیادی در زمینه های CAD دارد. این نرم افزار طراحی صنعتی دارای محیط های اختصاصی به ترتیب برای ترسیم دو بعدی، طراحی سه بعدی قطعات، مونتاژ قطعات در مکانیزم ها، نقشه گیری ساخت قطعات (Drawing)، طراحی بهینه و مهندسی گیربکس ها و جعبه دنده های صنعتی، شبیه سازی حرکتی و آنالیز دینامیکی مکانیزم ها، انیمیشن سازی صنعتی و… است که هر کدام بخشی از نیازهای طراحی و مهندسی ساخت را برای کاربران برطرف می کند.

7 . نرم افزار CREO Elements / ProEngineer

این نرم افزار توسط شرکت PTC آمریکا طراحی و توسعه شده است. ProEngineer نیز همانند نرم افزارهای قوی دیگر مثل کتیا همزمان دارای قابلیت های طراحی به کمک رایانه CAD ، مهندسی به کمک رایانه CAE و ساخت و تولید به کمک کامپیوتر CAM است. این نرم افزار تا سال 2009 با نام ProEngineer معروف بود و از آن به بعد با نام Creo مطرح شد و به همین نام پایدار ماند. این نرم افزار دارای محیط های مشخصی برای مدلسازی سه بعدی قطعات صلب، مونتاژ قطعات، نقشه کشی، سطح سازی، تحلیل، قالبسازی، ماشینکاری، شبیه سازی حرکتی و تهیه انیمیشن صنعتی است.

این نرم افزار در صنایع داخلی با استقبال کمتری مواجه شده است و از محدود شرکت های داخلی که از این نرم افزار در گروه طراحی خود استفاده می کنند می توان شرکت تحقیقات و توسعه موتور ایران خودرو را نام برد.

8 . نرم افزار T – Flex

9 . نرم افزار ALIBRE

10 . نرم افزار ASCON KOMPAS – 3D

نرم افزارهای طراحی صنعتی

هر یک از این 10 مورد از نرم افزارهای طراحی صنعتی که معرفی کردیم در انجام بعضی فعالیت ها نسبت به یکدیگر پیشی می گیرند و واقعا بطور دقیق نمی توان گفت که کدام نرم افزار بر نرم افزار دیگر ارجعیت دارد و بهترین آنها کدام است. چون در اینصورت در حق نرم افزارهای دیگر اجحاف می شود. پس با توجه به شرایط و محیط کاری که در آن قرار دارید و تمایل بازار کار که به کدام نرم افزار بیشتر است می توانید تصمیم مناسبی بگیرید. برای مثال کتیا و سالیدورکس هم در بازار ایران و هم بازارهای جهانی به طور بسیار گسترده مورد استفاده قرار می گیرند و آموزش های خوبی نیز در بازار برای آنها وجود دارد.

آموزش طراحی صنعتی

برای آموزش طراحی صنعتی از طریق نرم افزار ، ما به شما نرم افزار کتیا را پیشنهاد می کنیم. زیرا که کتیا تمامی قابلیت های مناسب یک نرم افزار طراحی صنعتی از مدل سازی و مونتاژ قطعات ساده تا پیچیده گرفته تا طراحی سطوح فوق حرفه ای ، تهیه نقشه های سه نما جهت ساخت ، مهندسی معکوس ، طراحی انواع قالب های فلزی ، قالب های تزریق ، طراحی اتصالات جوشکاری ، انواع ماشین کاری ۳ محور تا ۵ محور ، تراشکاری ، طراحی سازه ، انواع محیط های تخصصی تحلیل المان محدود ، طراحی بدنه ، ارگونومی و غیره را در خود جای داده است و نیز اینکه به طور گسترده در صنایع ایران جا افتاده و مورد استفاده قرار می گیرد.

مطالعه بیشتر درباره نرم افزارهای طراحی سه بعدی در این مقاله ⇐ بهترین نرم افزارهای طراحی سه بعدی

آپانوس تولید کننده مجموعه کامل فیلم های آموزش کتیا مقدماتی ، پیشرفته ، طراحی سطوح ، ابر نقاط ، ورق کاری ، تحلیل المان محدود ، طراحی قالب ، ماشینکاری ، طراحی بدنه ، رندرینگ حرفه ای ، انیمیشن سازی حرکتی و … به صورت کاملا کاربردی ، مثال محور و خودآموز است. جهت مشاهده نمونه فیلم ها و توضیحات آن به صفحه فیلم های آموزش کتیا مراجعه و یا با مدیر سایت تماس بگیرید.
مهندس مکانیک – مجتبی محمدنیا : 09355652291

مطالعه بیشتر درباره فرآیند مهندسی معکوس در این صفحه ⇐ مهندسی معکوس

آشنایی بیشتر با انواع اسکنرهای سه بعدی و توانایی های آنها در این صفحه ⇐ اسکنر سه بعدی

شناخت بهتر پرینترهای سه بعدی و انواع روش های چاپ 3 بعدی در این صفحه ⇐ پرینتر سه بعدی

اگه این آموزشو پسندیدی برای دوستاتم بفرست :

8 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • مجتبی منجزی
    21 می 2022 12:51 ب.ظ

    سلام خسته نباشی به همه می خواستم ببینم اگر امکانش هست کسی نرم افزار آموزشی catia که خودش کار کرده باشد و نتیجه و رضایت بخش بوده براش لطف کنه به این شماره تماس بگیره و ما رو هم شرمنده خودش بفرماید 09135118944منجزی

    پاسخ
  • مهرداد نصیری
    19 ژوئن 2023 9:47 ب.ظ

    با درود.مهندس نصیری هستم.از خروجی های خواجه امیر هستم و در شرکت‌های زیر مجموعه مپنا و ماشین سازی اراک و اکنون در یک شرکت بزرگ طراحی دستگاه های ساخت صنعت شیشه سازی فعالیت میکنم.در مورد تجربه شخصی من،اینکه اولا نرم ابزارها،مثل آچار فرانسه برای مهندس میمونه ولی باعث نمیشه کسی طراح بشه.برای طراح شدن باید بعد از دانشگاه چند سالی در یک شرکت که طراحی قوی داره،با اجزا انتقال قدرت،مثل بال اسکروها،گاید لاین ها،چرخنده ها،چرخ زنجیرها،چرخ و شانه ها،مکانیزمهای مختلف،دینامیک ماشین،طراحی استراکچر و شاسی،هیدرولیک و پنوماتیک و جک و موتورهای هیدرولیک،و البته آشنایی حداقل با برق،محاسبات انتخاب اجزا،انتخاب اجرا از کاتالوگ و…رو فراگرفت،بعد چندین پروژه طراحی شده رو ابتدا فقط نقشه کرد،بعد شروع به طراحی های ساده کرد تا کم کم یک طراح حرفه ایی بوجود بیاد.در طراحی ها و نقشه گیری ها قطعا نرم‌افزارها حکم اچار فرانسه رو دارند ولی صرفا آموزش نرم ابزارهای فراوان صرفا به هیچ دردی نمیخوره و در انتخاب یک نرم ابزار اصلی باید دقت کرد…دوما برای انتخاب نرم ابزاری که بدرد شما بخوره بستگی داره در چه شرکتی کار میکنید،مثلا آموختن محیط های مختلف کتیا کار بیهوده ایی هستش چون ،کتیا در شرکت های بزرگ و اون هم هر شخص بصورت کاملا تخصصی فقط از یک یا دو بخش اون استفاده میکنه،مثلا در ایران خودرو فرد صرفا طراح بدنه هستش و از محیط شیت متال حرفه ایی و طراحی سطوح خوب کتیا استفاده میکنه و چون کارش هست و هر روز با هاش درگیره فراموش نمیکنه…ولی دیگه اون فرد با ماژولهای دیگه اون کار نداره،و مثلا در ماشینکاری کسی دیگه تخصصی با محیط اوت بخش کتیا کار میکنه،برای یک طراح که طراحی کلی میکنه در شرکت‌های غیر بزرگ،که نیاز داره قطعات مختلف مثل پارت های سه بعدی،سطوح سه بعدی،شیت متال،شاسی و استراکچر،مونتاژ،نقشهگیری،رو با هم کار کنه،بهترین و سریعترین انتخاب قطعا سالیدوورک هستش.یاد گرفتن اون بسیار اسونه،و نکات کاربردی رو با تجربه زود یاد میگیری…خلاصه من برای مهندسین در حوزه طراحی عمومی که در یک بخش تخصصی کاد نمیکنن فقط سالیدورکز رو پیشنهاد میدم….

    پاسخ
    • مهندس مجتبی محمدنیا
      20 ژوئن 2023 9:34 ق.ظ

      سلام. ممنون از تجربیات تون که در اختیار ما و کاربرهای سایت قرار دادید.. در مورد بخش اول صحبت هاتون کاملا موافقم همینطور هست که باید توی شرکت ها تجربه کسب کرد و به مرور مهندس طراح واقعی شد.. همه این چیزایی که گفتید متاسفانه فقط حالت تجربی داره و ما در صدد هستیم یک بسته آموزشی از انتخاب فولاد یا فلزات مناسب برای دسنگاه یا قالب و… همچنین از طبقه بندی و مشخص کردن ورودی و خروجی یک دستگاه و طرح اولیه و محاسبات بعدی و چیزهایی که مثلا یک مهندس مکانیک از موتورهای الکتریکی سیستم های انتقال قدرت و حرکت و بال اسکرو و… لازمه که بدونه تا بتونه طراحی کنه رو میخوایم توی یک دوره آموزشی بگیم بزودی انشاالله رونمایی میشه.
      کتیا و سالید هم ابزار هستند و نظر حرفه ای دادن اینه که هیچکدام رو بر دیگری ارجع تر ندانیم مثل این می مونه مثلا بگیم جعبه ابزار آلمانی از امریکایی بهتره.. هر دو کار مارو قراره راه بندازن.
      انشاالله اگه زمان یاری کرد و این دوره آماده شد به جرات میگم در ایران بی نظیر خواهد بود چون تجربه چندین سال و طراحی و ساخت چند دستگاه هست

      پاسخ
  • سلام

    جناب علیرضا یعقوبی اگه می شه آدرس تلگرامتون رو برام ارسال کنید چون یکسری سوال دارم که از شما بپرسم و خیلی واجبه و اینجا نمی شه و دلیل خاصی دارم. به ایمیلم ارسال کنید

    پاسخ
    • مهندس مجتبی محمدنیا
      7 نوامبر 2023 8:09 ق.ظ

      درود بر شما. به ایمیلتون ارسال شد

      پاسخ
      • سلام پ درود بر شما میشه لطفا راهنمایی بفرمایید، سوال مهم و راهنمایی نیاز دارم مهندس عزیز.میشه یک راه ارتباطی به من بدهید ،با تشکر

        پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

سیزده − یازده =

keyboard_arrow_up